Maloprodaja se otvara izborom aplikacije "Maloprodaja" iz glavnog menija, to jest dalje izborom kao po putanji: Maloprodaja – Šifarnici – Popust. Pomoću ovog šifarnika vrši se unos novog, izmjena, brisanje ili kopiranje postojećeg popusta u maloprodaji.

Unos novog popusta u maloprodaji

Klikom na dugme “Novi unos” otvara se forma za unos novog popusta.  (Slika 1)

Slika 1. Forma za unos novog popusta

Popunjavaju se sledeća polja:

 Naziv polja

 Opis polja

 Skladište

 Izabrati objekat za koji se pravi popust. Ukoliko ostavite prazno, popust će važiti za sve MP objekte.

 Datum početka

 Datum početka popusta

 Datum završetka

 Datum završetka popusta

 Tip popusta

 Izabrati : akciski, rasprodaja, web ili opšti

  • Akcijski popust i rasprodaja su drugačiji od drugih. Ako postoji akcijski popust, u POS aplikaciji će se odmah prilikom dodavanja artikla na račun primijeniti akcijski popust

  • Web je namijenjen primijenjivanju na eCommerce portalu, ukoliko se želi postići da popust važi samo za kupovinu on-line. Na POS prodajnim mjestima se neće primijeniti.

  • Opšti popust kada je definisan pojaviće se kao opcija na POS-u kada se doda artikal na račun. Klikom u polje "Popust" ponudiće se svi opšti popusti koji važe za taj artikal u datom trenutku

 Naziv popusta

 Unijeti naziv popusta

 

Klikom na dugme "Snimi" izmjene se čuvaju u bazi.

 

Klikom na dugme " Nova stavka" , otvara se prozor slika 2.

Slika 2. Forma za unos nove stavke

Popunjavaju se sledeća polja:
 

Naziv polja

 Opis polja

 Vrsta popusta

  Izabrati vrstu popusta koja se unosi: Artikal, Hijerarhija, Dobavljač, Proizvođač, Atribut,  Svi artikli. U zavisnosti od izbora vrijednosti nadedna polja "Šifra i Naziv" će se odnositi na taj objekat i autocomplete lista vrijednosti koja će se pojaviti kada počnete nešto da kucate odnosiće se na taj objekat.

 Šifra / Naziv 

 Ukoliko smo unijeli za Vrstu popusta, artikal, ovdje unosimo šifru ili naziv artikla. Ukoliko smo unijeli Hijerarhiju, unisimo kategoriju arikla. Autocomplete lista Vam pomaže u izboru adekvatne vrijednosti i to po šifri ili nazivu.

 Vrijednost

 Unosimo vrijednost popusta u procentima ili u apsolutnoj vrijednosti u novcu, u zavisnosti šta izaberemo u polju do "Oznaka"

 Oznaka

 Biramo, ako je popust u procentima znak %, a ako je popust novčani iznos, biramo znak €

 Može preko POS-a

 Da li se promjena može izvršiti preko POS aplikacije. Dajemo dozvolu za promjenu vrijednosti popusta na POS aplikaciji ukoliko izaberemo DA, ili izaberemo NE ukoliko ne želite da dozvolite da prodavac mijenja vrijednost popusta preko POS aplikacije)

 Naziv popusta

 Naziv popusta - ovaj naziv će se vidjeti u POS aplikaciji. Poželjno je da bude smislen ... na primjer ... "Akcijske cijene za zimsku kolekciju"

 Minimalna cijena na koju se primjenjuje popust

Ukoliko izaberemo grupu proizvoda (npr.odredjenog proizvođača) popust dajemo samo na one artikle koji su u iznosu minimalne cijene ili veći. Ukoliko minimalna cijena nije unijeta popust se primjenjuje na sve artikle iz te grupe proizvoda.

Klikom na dugme "Snimi" izmjene se čuvaju u bazi.

Klikom na dugme "Kopiraj popust" , možemo već postojeći popust kopirati, slika 3.

Slika 3. Forma za unos parametara za popust koji se kopira

Nakon odabira parametara za novi popust, možemo kreirati novi popust, klikom na dugme "Kreiraj popust".
 

Napravi deklaraciju 

 

Klikom na dugme "Napravi deklaraciju" TiramisuERP će Vas odvesti u formu za kreiranje deklaracija i popuniće artikle na osnovu stavki u popustu. U formi deklaracija ćete moći jednostavno da izaberete template deklaracija i da ih odštampate. Kada se prave popusti u Maloprodaji, po zakonu je prodavac dužan da istakne nove cijene artikala.

 

Izmjena postojećeg popusta 

 

Klikom na sličicu   otvara se forma za mijenjanje podataka na postojećem popustu. Klikom na dugme “Ažuriraj”, izmjene se čuvaju u bazi.

 

Pregled postojećeg popusta

 

Klikom na sličicu    otvara se forma za pregled postojećem popustu. Otvaranjem dokumenta na ovaj način, ne možemo na dokumentu ništa mijenjati i snimati. Iz dokumenta izlazimo klikom na dugme "Odustani".

 

Brisanje postojećeg popusta

 

Klikom na sličicu   vrši se brisanje reda popusta koji je u izradi. Posle potvrde da zaista želite izbrisati slog, slog se briše.